Burun karıştırmak abdesti bozar mı sorusuna net bir cevap verecek olursak ise burun karıştırmak abdesti bozmaz. Abdestin bozulmasına neden olan durumlar İslam fıkhında belirli ve açıkça tanımlanmıştır. Bunlar arasında burun karıştırmak gibi bir durum yer almaz.
Abdestin bozulmasına yol açan durumlar arasında; idrar ve dışkı çıkışı, yellenme, uyku hali, bayılma, ağız dolusu kusma gibi haller bulunur. Dolayısıyla burun karıştırmak abdestin bozulmasına sebep olmaz ve namaz gibi ibadetlerinize bu durumda devam edebilirsiniz.
İçindekiler
Burun Karıştırılınca Abdest Bozulur mu?
Hayır, burun karıştırmak ile abdest bozulmaz. Ancak burun karıştırırken burun deliklerinden kan veya irin gelmesi, aşırı miktarda sümük gelmesi ya da buruna yabancı bir cisim kaçması gibi durumlar abdesti bozar. Bu gibi durumlarda abdest bozulduğundan yeniden alınması gerekir. Sadece burun içini karıştırmak ise abdesti bozmaz.
Burun ve Göz Çapağı Temizlemek Abdesti Bozar mı?
Burun ve göz çapağını temizlemek abdesti bozmaz. İslam fıkhına göre, abdestin bozulmasına neden olan durumlar arasında idrar ve dışkı çıkışı, yellenme, derin uyku, bayılma, ağız dolusu kusma gibi haller yer alır. Burun ve göz çapağını temizlemek, bu bozulma sebeplerinden biri değildir. Dolayısıyla burun ve göz temizliği yapıldığında abdest geçerliliğini korur ve ibadetlerinize devam edebilirsiniz.
Ancak burun veya göz çapağı temizliği sırasında özellikle makyajla abdest alma durumlarında vücut sıvıları, kanama gibi durumlar oluşursa bu durumda abdestin bozulup bozulmadığına dair fıkhi hükümlere başvurulmalıdır. Genel olarak bu tür temizlik işlemleri abdesti bozmaz ve dini ibadetlerinizi yerine getirmeye devam edebilirsiniz.
Burun Kılı Almak Abdesti Bozar mı?
Burun kılı almak bozmaz. Ancak burun kılı alırken kanama olursa veya burun içine yabancı bir madde kaçarsa abdest bozulur. Bunun nedeni, abdesti bozan durumlardan biri olan kan veya necis bir şeyin vücuttan çıkmasıdır. Temizlik gibi olgularda şüpheye düşmenizi gerektiren bir durum yoktur.
İslam fıkhında abdestin bozulması kesinlik gerektirir; şüphe durumunda abdest geçerli kabul edilir. Ancak kişi huzursuz hissediyorsa ve şüphesi devam ediyorsa, yeniden abdest alarak kesinlik sağlayabilir. Bu, ibadet esnasında zihnin daha huzurlu olmasına yardımcı olur. Şüphe durumu sürekli tekrarlıyorsa vesvese (aşırı şüphe) durumunun önüne geçmek için vesvese için dua okumak da etkili olacaktır.