Orta Namaz Nedir?

Güncelleme Tarihi 2 Mayıs 2024

Hanefî mezhebine ve İslam âlimlerinin çoğuna göre orta namaz olarak adlandırılan namaz öğle namazıdır. Bu görüş, Ebu Davud’un tahriç ettiği bir hadiste Zeyd b. Haritha’nın Peygamber Efendimiz’den (s.a.s.) “Orta namaz öğle namazıdır.” dediğini rivayet etmesine dayanır.

Kuran-ı Kerim’de orta namazın hangisi olduğu açıkça belirtilmemiştir. Bu nedenle farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Hangi görüşün doğru olduğu konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Önemli olan, beş vakit namazın tümünü vaktinde ve tam olarak kılmaktır.

Orta Namaz Ne Demek?

Kuran-ı Kerim’de “orta namaz”ın hangi vakit namazı olduğu açıkça belirtilmemiştir. Bu sebeple farklı görüşler ortaya atılmıştır ve hangisinin doğru olduğu konusunda kesin bir yargıya varmak mümkün değildir. Önemli olan beş vakit namazların kılınışı olarak bildirilmiştir.

Hanefî mezhebine göre ve İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre orta namaz öğle namazıdır. Bu görüş, Ebu Davud’un rivayet ettiği bir hadise dayanmaktadır. Hadiste Zeyd b. Haritha, Peygamber Efendimiz’den (s.a.s.) orta namazın öğle namazı olduğunu duymuştur.

Bazı âlimler ise orta namazın ikindi namazı olduğunu savunmuşlardır. Bu görüş, ikindi namazının gündüzün ortasında kılınmasından ve kendisinden önce iki, kendisinden sonra da iki namaz olmasından dolayı orta namaz olarak nitelendirilmesine dayanır.

Medine fukahası ve onların hocaları olan bazı sahâbelere göre ise orta namaz sabah namazıdır. Bu görüş, Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiği bir hadise dayanmaktadır. Hadiste Peygamber Efendimiz (s.a.s.), orta namazın sabah namazı olduğunu buyurmuştur.

Bazı âlimler de orta namazın akşam namazı olduğunu savunmuştur. Bu görüş, akşam namazının faziletine dair hadislere ve akşam namazının da gündüzün ortasında kılınmasına dayanır.

Bazı âlimler ise orta namazın her namaz olduğunu savunmuştur. Bu görüşe göre her namazın önemi büyüktür ve her namazın özenle kılınması gerekir.

Kuran’da Orta Namaz Nasıl Geçer?

Kuran-ı Kerim’de orta namazın hangisi olduğu açıkça belirtilmediği için farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Hangi görüşün doğru olduğu konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Önemli olan, beş vakit namazın tümünü vaktinde ve tam olarak kılmaktır.

Orta namaz, İslam’da önemli bir yere sahip olan bir kavramdır. Farklı âlimler tarafından farklı yorumlansa da orta namazın önemi ve fazileti konusunda genel bir mutabakat mevcuttur. Müslümanların orta namaz da dahil olmak üzere tüm namazları vaktinde ve tam olarak kılmaya özen göstermeleri önemlidir.

Orta Namaz Niçin Kılınır?

Orta namaz, beş vakit namazlardan biri olarak yorumlanmaktadır ve farz olduğu için kılınır. Farklı mezhep inançları ve alimlerin farklı yorumlasının dışına çıkıp orta namazı farz namaz olarak tanımlamasak dahi orta namazın kılınması ile ilgili Kuran’ı Kerim’de bu namaza atıflara rastlamak mümkündür.

Bakara Suresi 238. ayette, “Namazları ve orta namazı (üstlerine düşerek, titizlik göstererek) koruyun ve Allah’a gönülden boyun eğiciler olarak (namaza) durun.” buyrulmaktadır. Bu ayette orta namazın diğer namazlardan farklı bir şekilde kılınması gerektiğine dair bir işaret olduğu düşünülebilir.

Orta namazı vaktinde ve tam olarak kılmak, hem Allah’a olan şükürlerimizi sunmamızı hem de günahlardan arınmamızı ve manevi yükseliş yaşamamızı sağlar. Orta namaz, aynı zamanda Müslümanların birlik ve beraberliğini pekiştirmek için de önemli bir vesiledir.

Hangi görüşe katılırsanız katılın, orta namazın İslam’da önemli bir yere sahip olduğu ve birçok faydası olduğu unutulmamalıdır.

Orta Namaz Nasıl Kılınır?

Bu namazı, öğle namazı olarak kabul edersek orta namaz şu şekilde kılınır:

“Allah’ım, rızan için orta namazın dört rekatını kılmaya niyet ediyorum.” diye niyet ederiz. “Allahu Ekber” diyerek tekbir alır ve namaza başlarız.

1. Rekat:

  • Subhaneke’yi okuruz.
  • Euzü-besmele çekeriz.
  • Fatiha suresini okuruz.
  • Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okuruz.
  • Rükuya varırız.
  • Secdeye varırız. Doğruluruz ve tekrar secdeye varırız.

2. Rekat:

  • Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
  • Besmele çekeriz.
  • Fatiha suresini okuruz.
  • Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okuruz.
  • Rükuya varırız.
  • Secdeye varırız. Doğruluruz ve tekrar secdeye varırız.
  • Oturarak Ettahiyyatu’yu okuruz.

3. Rekat:

  • Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
  • Besmele çekeriz.
  • Fatiha suresini okuruz.
  • Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okuruz.
  • Rükuya varırız.
  • Secdeye varırız. Doğruluruz ve tekrar secdeye varırız.

4. Rekat:

  • Ayağa kalkarak kıyama dururuz.
  • Besmele çekeriz.
  • Fatiha suresini okuruz.
  • Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir ayet okuruz.
  • Rükuya varırız.
  • Secdeye varırız. Doğruluruz ve tekrar secdeye varırız.
  • Oturarak Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
  • “Es selâmu aleyküm ve rahmetullah” diyerek sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Böylece orta namaz nasıl kılınır öğrenmiş olduk. Namaz duaları ve anlamları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için ilgili yazımızı da okumayı unutmayın. Allah kabul etsin.

Orta Namaz Ne Zaman Kılınır?

Öğle namazı olarak kabul ettiğimiz orta namaz, beş vakit namazın üçüncüsüdür ve güneşin doruğa ulaşmasından itibaren gölgenin iki katı uzadığı zamana kadar kılınır.

Eğer farklı bir mezhebe dahilseniz ya da orta namazın beş vakit farz namazlardan biri olduğunu düşünmüyorsanız kendi belirlediğiniz ya da İslam alimlerince bildirmiş vakitlerde orta namazı kılabilirsiniz.

Orta Namaz Kaç Rekattır?

Öğle namazı olarak kabul ettiğimiz orta namaz, 10 rekattan oluşur; 4 rekât sünnet, 4 rekât farz ve 2 rekât son sünnet olarak hadis kaynaklarında bildirilmiştir.

Orta namaz, bazı islam alimleri ve mezheplere göre farklı namaz olarak kabul edilir, bu nedenle orta namaz rekatları da buna göre değişebilir. Namaz rekatları yazımızı inceleyerek bu konuda daha net ve detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İslam dininde namaz vakitleri güneşin konumuna göre belirlenir. Bu nedenle orta namaz da her gün farklılık gösteren vakitlerde kılınır. Güneşin doğuşu her gün birkaç dakika farklılık gösterebileceğinden, namaz vakitleri de buna göre değişkenlik gösterir.

Orta Namazda Hangi Dualar Okunur?

Orta namazda şu dualar ve sureler okunur:

  1. Fatiha Suresi (Bakara Suresi’nin ilk ayeti de okunabilir)
  2. Tahiyyat Duası
  3. İhlas Suresi (En-Nasr veya Felak sureleri de okunabilir)
  4. Secde Ayetleri (Secde suresi)
  5. İbrahimiye Duası
  6. Salat-ı İbrahimî
  7. Rabbena Atina Duası
  8. Selam vermek için dualar (Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik)

Orta Namazın Fazileti Nedir?

Orta namaz, kalbimizi dünyevi meşguliyetlerden arındırarak manevi bir yükseliş yaşamamızı sağlar, orta namazın en önemli fazileti budur. Bu namazı huşu içinde kıldığımızda Allah’a olan yakınlığımızı hisseder ve ruhumuz huzur bulur.

Bazı alimler, orta namazın Allah’ın lütfuna şükür için kılınması gerektiğini savunurken bazı alimler ise günahlardan arınmak ve manevi yükseliş yaşamak için kılınması gerektiğini savunmuştur.

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir