Güncelleme Tarihi 2 Temmuz 2024
Tahiyyetü’l Mescid Namazı, camiye girerken kılınması sünnet olan iki rekatlık bir namazdır. İslam dininde özel bir namaz türü olan Tahiyyetü’l Mescid Namazı, mescide ilk girişte farz namazlardan önce yapılan bir adımdır ve camiye girer girmez kılınması önerilir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde “Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rekat namaz kılsın.” (Buhârî, Salât, 60 [444]; Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 69 [714]) diye buyurmuştur.
İçindekiler
Tahiyyetü’l Mescid Namazı Ne Demek?
“Mescidin selamı” olarak da bilinen Tahiyyetü’l Mescid Namazı, camiye giren bir kişinin önce mescide girdiğinde kılması tavsiye edilen iki rekât sünnet namazıdır.
Tahiyyetü’l Mescid, Arapça kökenli bir ifadedir. “Tahiyyetü’l” kelimesi, “selam” veya “selam verme” anlamına gelirken “mescid” kelimesi ise “cami” veya “ibadet yeri” anlamına gelir. Dolayısıyla “Tahiyyetü’l Mescid Namazı” terimi, “camiye giriş selamı” veya “ibadet yerine selam verme namazı” olarak çevrilebilir.
Bu ifade, bir kişinin camiye girdiğinde Allah’a yönelip O’na selam vermek amacıyla kıldığı iki rekât sünnet namazı anlamına gelir. Bu namaz, camiye girildiğinde yapılan bir adımdır ve ibadetin başlangıcında yer alır.
Tahiyyetü’l Mescid Namazı Niçin Kılınır?
Tahiyyetü’l Mescid namazı, camiye girişte Allah’a selam vermek için kılınır. İbadet yerine girerken Allah’ı anmak ve O’na selam vermek, Müslümanlar için önemli bir adımdır.
Ayrıca bu namaz, ruhsal ve manevi bir temizlik sağlar. Camiye girerken yapılan bu ibadet, kişinin niyetini ve niyetini Allah’a yönlendirir, böylece ibadet daha derin bir manevi boyuta taşınır.
Tahiyyetü’l Mescid Namazı Nasıl Kılınır?
Tahiyyetü’l Mescid namazının kılınışı şu şekildedir:
- Camiye girerken sağ ayakla içeri girip “Bismillahi, ve’s-Selamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu” diyerek selam verilir.
- Camiye girerken herhangi bir yere oturmadan kıbleye dönülür.
- “Allah rızası için iki rek’at “Tahiyyetü’l mescid namazı kılıyorum.” diye niyet edilir.
- İftitah tekbirini alınır ve namazın farzları yerine getirilir.
- Tahiyyat ve selam verilir.
- “Allahuma innî es’elüke ‘afveke ve ‘afîyeteke ve ‘izzeke ve ni’meteke ve bereketeke” duası okunur.
- Sağ tarafa selam verip “Es-selâmu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu” denir.
- Sol tarafa selam verip “Es-selâmu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu” denir.
Tahiyyetü’l Mescid namazı yukarıdaki gibi kılınır. Tahiyyetü’l Mescid namazı erkekler ve kadınlar için farz değildir. Fakat sünnet olduğu için mümkün olduğunca kılınmaya çalışılmalıdır. Namazı kılan kişi, namazdan sonra dilediği kadar dua edebilir, her derde deva dualar okuyabilir.
Tahiyyetü’l Mescid Namazı Kaç Rekattır?
Tahiyyetü’l Mescid Namazı iki rekât olarak kılınır. İslam dininde bu namaz, camiye girildiğinde Allah’a selam vermek ve ibadete başlamak amacıyla kılınan bir sünnet namazıdır. Dolayısıyla çoğunlukla iki rekât olarak kılınır.
Tahiyyetü’l Mescid Namazı Ne Zaman Kılınır?
Tahiyyetü’l Mescid namazı, camiye girildiğinde hemen kılınır. Yani bir Müslüman kişi camiye girdiğinde ilk iş olarak bu namazı kılar.
Bu namaz, camiye girişte yapılması önerilen bir ibadettir ve vakit namazının başlangıcında yer alır.
Tahiyyetü’l Mescid Namazı Ne Zaman Kılınmaz?
Tahiyyetü’l Mescid namazı kerahat vakitlerinde kılınmaz. Tahiyyetü’l Mescid namazı, bir camiye girildiğinde kılınır dolayısıyla cami dışında, yolda veya evde bu namazı kılmak kimi fıkıh kaynaklarına göre mekruh olarak kabul edilmektedir. Ancak camiye girerken meşgul olan kişi Tahiyyetü’l Mescid namazını kerahat vaktinde de kılabilir.
Ayrıca Cuma namazı kılınırken Tahiyyetü’l Mescid namazı kılınmaz. Cuma namazında hatip minbere çıkıp hutbe okumaya başladığında Tahiyyetü’l Mescid namazına başlamak mekruhtur. Hutbe bittikten sonra kılınabilir. Ezân okunurken Tahiyyetü’l Mescid namazına başlamak da mekruhtur. Ezân bittikten sonra kılınabilmektedir.
Tahiyyetü’l Mescid Namazında Hangi Dualar Okunur?
Tahiyyetü’l Mescid namazında aşağıdaki dualar okunur:
- Niyyetü’l-mescidi li’llahi te’âlâ.
- Sübhânallahü rabbil âlâmin.
- Sübhânallahü ve bihamdihi ve subhanehu ve ta’âlâhu.” / “Rabbighfir lî.
- Et-tahiyyâtü lillahi vas-salâvâtü ve’l-barakâtü, es-selâmu aleykum ve rahmetullahi ve berakâtuhu.” / “Allahuma innî es’elüke ‘afveke ve ‘afîyeteke ve ‘izzeke ve ni’meteke ve bereketeke.
- Allahumme inni es’eluke ‘afveke ve ‘afiyeteke ve ‘izzeke ve ni’meteke ve bereketeke.
Tahiyyetü’l Mescid Namazının Fazileti Nedir?
Tahiyyetü’l Mescid namazı en önemli fazileti ibadetin saygı ve huşu içinde başlamasına vesile olmasıdır. Camiye girer girmez Allah’a selam vermek ve O’na ibadet etmek, Müslümanlar için manevi bir hazırlık anlamına gelir.
Bazı hadislerde ise Tahiyyetü’l Mescid namazının kişinin günahlarının bağışlanmasına vesile olabileceği ifade edilir. Camiye girer girmez bu namazı kılan kişinin, günahları affedilir ve Allah’ın rahmetine mazhar olur.