Berat Kandili Namazı Nedir?

Güncelleme Tarihi 30 Mayıs 2024

Berat Kandili namazı, Berat Kandili gecesinde kılınan özel bir namazdır. Bu namaz, herhangi bir vakit namazı gibi farz veya vacip olmayıp nafile bir namazdır.

Berat Kandili namazı dışında ayrıca bu geceyi tövbe, dua ve ibadetle geçirmek sevap kazanmaya vesile olur. Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’dan dünyaya indirildiği Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur: “Apaçık Kitaba yemin olsun ki Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4).

Berat Kandili Namazı Ne Demek?

Berat Kandili namazı, İslam takvimine göre Şaban ayının on beşinci gecesinde kılınan bir nafile namaz türüdür. Bu ibadet “Berâet Kandili namazı” veya “Leyle-i Mübâreke namazı” de denir.

Bu gecede kılınan namazın günahlara kefaret olduğu, yapılan duaların kabul olduğu, Allah’tan istenen dileklerin yerine getirildiği, kılınan kandil namazları ve yapılan ibadetlerin kat kat sevap getirdiği rivayet edilmiştir.

Berat Kandili Namazı Niçin Kılınır?

Berat Gecesi’nde kılınan Berat Kandili namazı, günahlara kefaret olur ve bu nedenle tüm yılın günahlarından kurtulmak için kılınır. Berat Gecesi, duaların ve dileklerin kabul olma ihtimalinin yüksek olduğu bir gecedir. Bu gecede Allah’a içtenlikle dua edip dilek dileyenlerin dileklerinin kabul olacağına inanılır. Berat Kandili Namazı da bu dualara vesile olarak kabul edilir.

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Berat Kandili namazı şu şekilde kılınır:

  1. Namaza başlamadan önce içten niyet edilir, “Allah rızası için Berat Kandili namazı kılmaya niyet ediyorum” denir.
  2. Tekbir alınır ve namaza başlanır.
  3. Ayaktayken eller omuz hizasında kaldırılır ve “Subhane Rabbiye’l-A’lâ” denir.
  4. Sonrasında “Euzü billahi mineş şeytanir rahim ve Bismillahirrahmanirrahim” denir.
  5. Fatiha Suresi okunur ardından dileğe bağlı bir ya da iki namaz duası okunur.
  6. Eller dizin üzerine konur, rükûya eğilinir ve “Subhane Rabbiye’l-A’zim” denir.
  7. Ardından secde edilir ve “Sübhane Rabbiye’l-A’lâ” denilerek secdeye gidilir.
  8. Secdeden kalkılır ve “Rabbena lakel hamdu” denilerek oturulur.
  9. Eller sağ diz üzerine konur ve “Ettahiyyatu lillahi wassalatu wabarakatu wassalamu” okunur.
  10. Sağa ve sola dönülerek selam verilir ve kandil namazının kılınışı tamamlanmış olur.

Berat Kandili namazı, farz veya vacip bir namaz olmasa da, bu gecede kılınması son derece müstehaptır. Bu namazı kılarak Berat Gecesi’nin bereketinden ve faziletinden en iyi şekilde yararlanmak mümkündür.

Berat Kandili Namazı Ne Zaman Kılınır?

Berat Kandili namazı, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecede kılınır. Berat Kandili namazının kılınması için en uygun zaman yatsı namazından sonradır. Ancak Berat Kandili Namazı’nın kılınması için bir zaman sınırı yoktur. Bu namaz, gecenin herhangi bir saatinde de kılanabilmektedir.

Berat Kandili Gecesi’nin en faziletli vakitlerini değerlendirmek ve bu gecenin bereketinden en iyi şekilde faydalanmak için yatsı namazından sonra veya gece yarısından sonra kılınması tavsiye edilir.

Berat Kandili Namazı Kaç Rekattır?

Berat Kandili namazının kaç rekat kılanacağı ile alakalı tam bir sayı olmamakla birlikte İmam Ebu Hanife ve İmam Malik’e göre 6 rekat namaz kılınması müstehaptır.

Ancak İmam Şafi kandil namazlarını en az 12 rekat kırmış ve bu konuda bir sınır belirtmemiştir. Bazı İslam alimlerine göre ise tüm geceyi namaz kılarak geçirmek önemlidir ve mümkünse Berat Kandili gibi kandil namazlarını 100 rekat kılınması gerektiğini belirtmişlerdir.

Berat Kandili Namazında Hangi Dualar Okunur?

Berat Kandili namazında şu dua ve sureler okunur:

  1. İstiğfar duası
  2. Salevat-ı Şerife
  3. Fatiha-i Şerife
  4. Ayet’ül-Kürsî
  5. Tevbe Sûresinin son 2 ayeti
  6. Yasin Suresi

Berat Kandili namazında okunacak dualar ve sureler, bu mübarek gecenin manevi değerini artırmak ve Allah’a yakınlaşmak amacıyla önemlidir. Ayrıca Berat Kandili namazında Yasin Suresi de okunabilir. Bu sure, manevi huzur ve bereket getirdiğine inanılır. Duaların içtenlikle ve samimiyetle okunması bu özel gecenin anlamını daha da derinleştirir.

Berat Kandili Namazının Fazileti Nedir?

Berat gecesi, ilahi rahmetin yayıldığı bir gecedir dolayısıyla bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti büyüktür. Gecesini ibadet ve dua ile geçirmek önerilir ve Berat gecesinde, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir.

Ayrıca Kandil gecelerinde yapılan duaların kabul görme olasılığı daha yüksektir. Bu sebeple Berat Kandili namazı kılarken edilen duaların da kabul olma ihtimali yükselir. Bu gecelerin bereketinden faydalanılması, günahlara tövbe edilmesi, Allah’a şükredilmesi ve manevi açıdan yükselmek için kandil namazı kılmak önemlidir.

Bu İçerikler İlginizi Çekebilir