Güncelleme Tarihi 22 Kasım 2024
İstiane namazı, Allah’tan yardım dilemek için kılınan, genellikle zor durumlarla karşılaşıldığında ya da önemli bir karar öncesinde kılınan bir namazdır. İki rekât olarak kılınır ve ardından samimi bir şekilde dua edilir. Niyet ederek başlanan namazda, her rekâtta Fatiha ve bir sure okunur, ardından selam verilir.
İstiane namazı ayrıca kişinin ruhsal olarak güçlenmesine, zorlayıcı durumlar karşısında sabır ve dayanıklılık kazanmasına vesile olur. İstiane namazını kılan kişi, Allah’a sığınarak yalnız olmadığını hisseder ve bu, manevi bir rahatlama sağlar. Böylece hem dünya hem de ahiret için hayırlı bir yol izleme konusunda Allah’tan destek istemiş olur.
İçindekiler
İstiane Namazı Ne Demek?
İstiane namazı bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup olmadığını anlamak için Allah’a dua etme ve rüya görme yoluyla işaret alma şeklinde özetlenebilecek bir namaz türüdür. Bilinen adıyla istihare namazı, istiane olarak da bazı kesimler tarafından kullanılmaktadır.
“İstiane” kelimesi Arapçadan dilimize geçmiş olup “yardım isteme” anlamına gelir. Bu bağlamda istiane namazı ifadesi yerine istihare kelimesini kullanmak daha uygun olacaktır.
İstiane Namazı Niçin Kılınır?
İstiane namazı, bir şeyin veya bir eylemin hayırlı olup olmadığını görmek için kılınır. Bir Müslüman, önemli bir karar almadan önce ya da bir işe başlamadan önce, o işin kendine hayırlı olup olmadığını görmek için istiane namazı kılar.